vrijdag 26 februari 2010

Jacquet Droz La Machine A Ecrire Le Temps

Kent u het merk Jacquet Droz? Deze oude naam is recent (naja, relatief recent) weer tot leven gewekt door The Swatch Group. Het merk maakt prachtig elegante horloges waarbij veel gebruik gemaakt wordt van decoratieve technieken als emaillering en speciale (half)edelstenen. Schrikt u niet gelijk af, dit wordt in de meeste gevallen uiterst smaakvol gedaan.

Wij zouden echter AWCo niet zijn als we ons niet vooral zouden interesseren voor de geschiedenis van dit merk. De heren Pierre en Henri-Louis Jacquet-Droz waren in 18e eeuw voornamelijk bezig met het maken van automatons: aparaten welke 'uit zichzelf' bepaalde handelingen konden verrichten. Ook vergaarden ze grote faam met het maken van poppen die dit soort dingen (schrijven, muziek maken, tekenen) konden doen, welke bekend stonden als simulacra of androids. Een van deze apparaten kon bijvoorbeeld het hoofd van Louis de 16e tekenen. Tegenwoordig zouden we dit allicht robots noemen en deze apparaten zijn vanuit filosofisch, wetenschappelijk en psychologisch oogpunt dan ook een interessant studie-object. Denkt u eens aan het Frankenstein verhaal: als we ons verplaatsen naar deze tijd is het niet moeilijk voor te stellen hoe men op zulke ideeen kwam. Men dacht dan ook dat ook levende objecten een soort uurwerken waren, als bestaande uit allemaal onderdelen die in perfecte samenhang werkten en welke door goddelijke tussenkomst tot leven waren gekomen - het mechanistische wereldbeeld.

Maar goed, u zat natuurlijk te wachten op het 'fun' deel. Ook bij de Swatch Group is men zich uitermate bewust van de geschiedenis die dit merk met zich meedraagt. Men heeft dan ook niet op de centen gelet en weer zo'n machine gemaakt: La Machine A Ecrire Le Temps. Klik op onderstaande link en probeer niet van uw stoel te vallen van verbazing. Hij kan van u zijn voor het luttele bedrag van $341.000,-!

http://www.youtube.com/watch?v=20TsgxXcaH4

NATO-strap!

NATO-strap

In onze nieuwsbrief van mei 2009 heeft u een artikel kunnen lezen over militaire horloges. We zagen daar vier mooie voorbeelden van deze horloges, elk voorzien van een eenvoudige stoffen band. Toevallig? Neen! Deze banden, veelal bekend onder de naam 'NATO', zijn onlosmakelijk verbonden met het militaire horloge.

Eerlijk is eerlijk: de naam 'NATO' is zeer zeker niet correct. Een betere naam is G10 - de code van het formulier waarmee de banden in het leger besteld konden worden. Ze zijn simpel van constructie, maar desondanks liggen de details en vereiste kenmerken vast in een 10 pagina's tellend document. De laatste update van dit document (Defence Standard 66-47, issue 2) komt overigens uit 2001!

In deze Defence Standard valt onder meer te lezen dat de originele banden gemaakt moesten worden van nylon, 20mm breed, 1,2mm dik, in de kleur grijs. Inmiddels worden de banden echter in veel meer kleuren, maten en materialen gemaakt, zij het nu voor 'burger'-gebruik. Met name onder Rolex-verzamelaars waren de banden al vroeg populair, onder invloed van de legendarische 'Mil-Sub', de militaire uitvoering van de Submariner. Inmiddels zien we ze echter steeds meer en al lang niet meer alleen op militaire horloges. Het is dan ook een goedkope manier om een horloge van een nieuwe en stoere look te voorzien. Bovendien zijn de banden lekker luchtig, snel te verwisselen en wasbaar: ideaal voor de zomer dus! We hebben dan ook een mooie selectie ingekocht in verschillende kleuren en maten:

18mm zwart
18mm grijs
18mm zand
18mm zwart/zand/zwart

20mm zwart
20mm grijs
20mm zand
20mm zwart/zand/zwart
20mm zwart/grijs/zwart/grijs/zwart - 'James Bond'

22mm zwart

De zwarte en grijze zijn mooi klassiek, de zandkleurige is extra zomers door de lichte kleur. De zwarte band met zandkleurige streep doet het vooral mooi bij verkleurde tritium-indexen en de James Bond (kijkt u Goldfinger nog maar eens!) is natuurlijk een klassieker op zichzelf.Prijzen vraagt u?

1 stuk€19,-
2 stuks€35,-
4 stuks€50,-

De banden kunnen ook verstuurd worden - vanaf vier stuks is dit gratis!