donderdag 31 maart 2011

Basel trip 2011 vintage expeditie

Begin deze week zijn we naar Basel gevlogen voor BaselWorld 2011, de grootste beurs ter wereld in ons vakgebied. Ook voor AWCo is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste horloge ontwikkelingen, ondanks dat ons hart in de eerste plaats bij vintage ligt. Buiten de merken die wij zelf vertegenwoordigen is het met name interessant om te zien hoe de verschillende merken met hun geschiedenis omgaan. Rolex grijpt bijvoorbeeld steeds vaker terug naar het verleden, vooral bij zustermerk Tudor. Over de Blancpain Fifty Fathoms tentoonstelling hebben we al het een en ander gezegd. Dit was echter de eerste keer dat we deze tentoonstelling in levende lijve konden zien. Het was een van de hoogtepunten van de beurs! De middelste hebben wij ingebracht. De tentoongestelde horloges zijn afkomstig van verzamelaars van over de hele wereld. In totaal betreft het ca. 100 exemplaren. De Omega Planet Ocean met nieuw chronograafuurwerk en matte keramische lunette. Er is ook een Speedmaster met hetzelfde uurwerk, waarbij zowel de minuten- als urenteller door de hulpwijzerplaat op 3:00 worden weergegeven. Toesja bewondert de Central Tourbillon van Omega. Niet nieuw, wel mooi. Roel heeft zijn nieuwe auto gevonden. De sleutels zaten er helaas niet in, anders was 'ie zo doorgereden naar Amsterdam. Een van de nieuwtjes van Van der Klaauw is deze Planetarium met handgemaakte wijzerplaat. Er worden twaalf versies gemaakt, geïnspireerd op de sterrebeelden. Dit is de Waterman.
Een schitterend voorbeeld van Rolex en zijn geschiedenis: de nieuwe Explorer II met oranje wijzers, net als de ref. 1655.

De nieuwe Tudor Advisor. Het oorspronkelijke model is het enige wekkerhorloge dat ooit de Rolex-fabrieken heeft verlaten.

donderdag 17 maart 2011

Oud en Nieuw Vol. 4.1


In Volume 4 van Oud en Nieuw stonden al eens twee Ingenieurs naast elkaar. Vandaag waren we in de gelegenheid om dit te herhalen, maar nu met twee andere modellen.

Links ziet u een ref. 666a met originele stalen band, rechts een ref. 3227-01. De vergelijking is helaas niet helemaal juist aangezien de 3227 is gebaseerd op de Ingenieur SL uit de jaren 70, welke was ontworpen door Gerald Genta. Dhr. Genta is met name bekend om zijn horloges met geïntegreerde band; onder andere de Patek Philippe Nautilus en Audemars Piguet Royal Oak zijn ook van zijn hand.



The sky is the limit



Vanochtend hebben we een aantal topstukken van Van der Klaauw bij elkaar gelegd om wat foto's te maken voor een fotowedstrijd. De inzendtermijn voor deze wedstrijd bleek helaas al verstreken, maar desondanks wilden we u het resultaat niet onthouden!

woensdag 16 maart 2011

Oud en Nieuw Vol. 9

Zoals beloofd vandaag twee delen Oud en Nieuw!

Afgebeeld zijn een 1675 uit 1965 en een 16700 uit 1991. Beiden zijn GMT-Masters zonder de toevoeging II en hebben dus géén los verstelbare GMT wijzer.



De 1675 is een van de meest geliefde en gewaardeerde vintage Rolexen. De matte wijzerplaat, het plexiglas, de subtiele verkleuringen: smullen!

De 16700 is een bijzonder tussenmodel wat maar een paar jaar in productie is geweest. Rolex had destijds de GMT-Master II al (eerst ref. 16760, later 16710) maar besloot om onduidelijke redenen om óók nog een normale GMT-Master in de collectie te houden. Dit horloge gebruikte het uurwerk uit de 16750 (licht opgewaardeerd) maar had wel saffierglas. Officieel werd hij alleen geleverd met 'pepsi' zoals afgebeeld maar andere inlegjes zijn niet ongebruikelijk.

Oud en Nieuw Vol. 8

De afgelopen weken hebben we helaas weinig tijd gehad om op ons blog te schrijven. Vandaag maken we het goed met een dubbele Oud en Nieuw - we beginnen hier met een set Autavia's en later vandaag zullen we een duo GMT-Masters uploaden.

De eerste Autavia zag het levenslicht omstreeks 1933. Dit betrof echter geen polshorloge, maar een boordinstrument voor gebruik in zowel auto's (Aut) als vliegtuigen (Avia). Het eerste polshorloge onder deze naam werd geïntroduceerd in 1962. Dit model had een klassieke ronde kast met draaibare lunette en handopwindbare uurwerken.



De Autavia zoals hij hier is afgebeeld werd in 1969 gepresenteerd. In de jaren hiervoor waren verschillende merken druk bezig om als eerste een automatisch chronograafuurwerk te kunnen presenteren en volgens velen was het de samenwerking van Heuer, Breitling, Buren en Dubois-Depraz die er uiteindelijk met de 'prijs' vandoor gingen. Het zogenaamde kaliber 11 was nét iets eerder commercieel beschikbaar dan de Zenith El Primero en een van de eerste modellen die het aandreef was de Autavia.



Waar de kast van de vintage vrij grof is heeft Heuer hem voor de moderne interpretatie stevig gestroomlijnd. De kenmerkende kussenvorm is gelukkig niet verloren gegaan en gelijkenis is dan ook duidelijk zichtbaar. Het is retro zoals een New Mini of New Beetle retro is: duidelijk geïnspireerd op het origineel, maar aangepast aan moderne normen en eisen. Opvallend is dat de vintage Autavia op 3:00 een 12-urenteller heeft terwijl zijn moederne evenknie daar een lopende seconde heeft, iets dat de oude ontbeert. Gelukkig heeft TAG Heuer de moeite genomen om ook bij de nieuwe versie de kroon aan de linkerzijde te plaatsen aangezien dit hét kenmerk van het originele kaliber 11 is.