dinsdag 19 oktober 2010

Heuer zeilhorloge, Skipper.




Heuer is dé naam als het gaat om sportieve chronografen en stopwatches. Het merk bracht haar eerste chronograaf uit eind 19e eeuw en sindsdien maken deze een belangrijk deel uit van de geschiedenis van Heuer.



De hier getoonde Autavia is een bijzonde variant genaamd ’Skipper’, ontworpen met het oog op regatta-zeilers. Het zeilhorloge bestaat al zolang er zeil- en regattawedstrijden worden gehouden en er waterdichte horloges worden gemaakt. Het principe is eenvoudig.




Bij deze wedstrijden moet de schipper starten na het start signaal. Hij moet dan over een denkbeeldige startlijn gaan . De denkbeeldige startlijn ligt tussen tweeboeien. Het is aan de schippers om hier als eerste door heen te gaan voor een goed start positie. Ga je echter eerder over de startlijn dan worden er strafsecondes opgeteld bij de eindtijd. Het is dus belangrijk om te kunnen inschatten waarneer te draaien om aan de wind te liggen. Vaak worden er 5, 10 of 15 minuten voor het start signaal waarschuwing signalen gegeven.



Nu komt het horloge in beeld. Gaat er een signaal af dan wordt de pousoir in gedrukt. Nu kan het tellen / terugtellen beginnen. Vaak zijn het chronograaf horloges waarbij de minuten teller als stopwatch dient. De nummering onder deze wijzer is verdeeld in vlakken van 5 minuten. Deze worden vaak groot en in kleur aangegeven zodat de schipper in een oog opslag kan zien waarneer hij kan verstrekken.




Het eerste type Autavia werd gemaakt van 1933 tot 1958. Deze was echter niet bepaald draagbaar: het ging hier om een boordinstrument voor auto’s (Aut.) en vliegtuigen (Avia). Het eerste polshorloge onder deze naam kwam uit in 1962 en dit model had een klassieke ronde kast. In dit jaar werd het ChronoMatic uurwerk geïntroduceerd, een samenwerking van Heuer met (o.a.) Breitling en Hamilton. Dit was groot nieuws: verschillende fabrikanten waren in een race om het eerste automatische chronograaf-uurwerk, maar Heuer (etc) ging er met de prijs vandoor! Kaliber 11 was het resultaat, een bijzonder uurwerk met microrotor opwinding.



vrijdag 15 oktober 2010

Fun op Vrijdag Video





En deze;



Wij houden het maar bij handopwinders en automaten!

Nog eentje om het af te leren.. de wijzers tikken voorbij..

Vrijdag!

Bram heeft vandaag zijn Speedmaster 125 weer omgedaan. Zoals altijd is hij hard aan het werk;



Farid draagt zijn Seadweller 16600 vandaag op NATO:



Dale heeft vandaag een 1601 in goud om. Aan de wijzers is te zien dat het hier een vroeg model betreft;



En Roel? 11026 ofwel twee keer 5513.. Baas boven baas:





Fijn weekend mensen en tot snel!

woensdag 13 oktober 2010

Bert van Marwijk is schokbestendig.

Ondernemers Sociëteit Corio League uit Parkstad Limburg heeft een oeuvreprijs toekekend aan Bert van Marwijk als trainer en Kees Jansma als PR-man van het Nederlands elftal. De unieke prijs ontvangen beide heren vanwege het feit dat zij op voortreffelijke wijze een product/markt combinatie vormen op het moeilijke speelveld van voetbalcommunicatie. Aan de productkant is Van Marwijk de vakman als coach en trainer met een groot inlevingsvermogen naar markt, aan de andere zijde is Kees Jansma de vakman op het gebied van media en een groot inlevingsvermogen naar het product.


Samen zijn zij in staat om in de huidige situatie als een beschermend hitteschild op te treden naar de spelersgroep, waardoor gericht werken aan beter worden, kan plaatsvinden. Voor de toekenning is van doorslaggevende betekenis geweest dat beiden gedurende hun langdurige periode van functioneren binnen de voetbalwereld voortdurend getoond hebben ,,schokbestendig “ te zijn. Volgens het bestuur van Corio-League een voorbeeld van goed ondernemerschap.

De oeuvreprijs bestaat uit een uurwerk dat hiervoor speciaal is vervaardigd door de Heerlense goudsmid Roland Oostwegel. Hij ontwikkelde onlangs een uurwerk, de R.O.1., met een uniek wereldwijd gepatenteerd shocksysteem dat wordt gezien als een van de belangrijkste innovaties op het gebied van horloges.

Persbericht, Heerlen www.ro1.nl www.corio-leaugue.nl

zaterdag 9 oktober 2010

Oud en Nieuw Vol. 6

Voor de zesde editie van Oud en Nieuw hebben we twee Seamasters naast elkaar gelegd. Oud wordt vertegenwoordigd door een vintage Omega Seamaster 300, in dit geval in militaire uitvoering uit de jaren 60. Nieuw is de Omega Seamaster Planet Ocean, hier in de grootste uitvoering met stalen band en zwarte duikring.

Het eerste duikmodel Seamaster werd eind jaren 50 gepresenteerd, maar in de jaren daarvoor was de naam al lang in gebruik om waterbestendige horloges mee aan te duiden. Sinds het eerste model (CK2913) is er een respectabel aantal modellen gevoerd. Opmerkelijk is dat bij Omega -anders dan bij Rolex- het design enkele malen echt compleet is omgegooid, al lijkt nu de cirkel rond te zijn: de Planet Ocean grijpt overduidelijk terug op de eerste Seamaster 300.



De vintage Seamaster 300 heeft hier een extra grote marker op 12:00; versies waarbij er een 12 staat in combinatie met een kleinere driehoek zijn er ook.



Zoals te zien is de kastvorm grofweg hetzelfde, al is de maat veranderd.



Aan de achterzijde lijkt het verschil enorm: getallen en codes tegenover het bekende zeepaard. De standaard Seamaster 300 had echter ook een zeepaardgravure, al was die eenvoudig en ondiep.



Dit type wijzers (de zogenaamde Sword Hands) is door Omega ook gebruikt op de voorlaatste serie Seamaster 300 (2254.50, vanaf ca. 2000)...



.. terwijl deze Broad Arrow wijzers hun oorsprong vinden in het allereerste model, de eerder besproken CK2913.

zaterdag 2 oktober 2010

Oud en Nieuw Vol. 5



Een paar weken geleden waren wij in de gelegenheid de gelegenheid om twee Seadwellers van verschillende generaties naast elkaar te leggen. De eerste is een moderne 16600, de tweede een vintage 1655. De 16600 is de laatste echte Seadweller en werd opgevolgd door de DeepSea. De 1665 is daarentegen de eerste echte Seadweller en een echte klassieker.

De foto's zijn snel geschoten en niet van topkwaliteit, maar toch zijn zowel de overeenkomsten als de verschillen duidelijk te zien. Het gezicht is grofweg hetzelfde gebleven, net als de 40mm stalen kast en Oysterband, maar verschillen zijn er ook genoeg: zo is bijvoorbeeld de waterdichtheid verdubbeld, de wijzerplaat gemoderniseerd en het heliumventiel aangepast. Ook is duidelijk te zien dat het glas van plexi naar saffier is gegaan, wat de mate van reflectie in ieder geval ten goede komt :) .



De broertjes naast elkaar








Charles Lindbergh


Charles Lindbergh was in 1927 de eerste piloot die solo non-stop de Atlantische Oceaan over vloog. Na deze vlucht -zo gaat het verhaal- vroeg hij Longines een horloge te maken waar hij complexe berekeningen mee kon maken; het resultaat was de Hour Angle, tegenwoordig bekend als de Lindbergh.

Op Youtube -waar anders- zijn prachtige beelden van deze ware luchtvaartpionier te vinden: