Ver voordat het horloge in beeld kwam, waren het openbare klokken die de tijd uitmaakten. Eerst waren dit met name kalenders, zonnewijzers, waterwerken en zandlopers, later werden het mechanische klokken op prominente gebouwen. Als eerbetoon aan deze laatste categorie zullen wij van tijd tot tijd een mooie exemplaar laten zien.
Vandaag trappen we het spits af met een klok op een gebouw hier om de hoek: de Westertoren / Westerkerk. De 'Ouwe Wester' is met zijn 85m nog steeds de hoogste toren van Amsterdam. De toren is wereldberoemd, niet in de minste plaats door het dagboek van Anne Frank, waarin zij beschrijft te luisteren naar het carillon. Maar ook de onvolprezen Johnny Jordaan en Willy Alberti hebben hun bijdrage geleverd, met het schitterende 'Aan de voet van de ouwe Wester' en eerder het nummer 'O mooie Westertoren' wat Willy Alberti solo maakte.
De Westertoren schijnt te zijn voltooid omstreeks 1638. De 'keizerskroon' die de spits siert moet de kroon van keizer Maximiliaan verbeelden, de keizer van het 'Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie'. Oorspronkelijk was deze blauw, maar in het Rembrandtjaar 1906 is dit geel geworden. Na de restauratie van 2006-2007 -na 100 jaar dus- werd het weer het originele blauw. Bent u er nog?
De Ouwe Wester was overigens het officiƫle ijkpunt voor de 'Amsterdamse Tijd', de officiƫle tijd in Nederland tussen 1909 en 1937. Dit kwam neer op GMT+00:19:32, de middelbare tijd op exact de locatie van de kerk. In de Tweede Wereldoorlog werd echter de 'Duitse Tijd' ingevoerd (GMT+1), wat hierna niet meer veranderd is.Over de aandrijving van de klok hebben we helaas geen informatie gevonden.