dinsdag 27 april 2010
Super-Compressor
In de jaren vijftig werd de duiksport immers langzaam populairder. Onder invloed van verschillende technische ontwikkelingen, de toenemende welvaart en –niet te vergeten- de film ‘Silent World’ van Jacques Cousteau werd duiken voor particulieren steeds aantrekkelijker en toegankelijker. Onder water is tijd waar mogelijk nog belangrijker dan op vaste wal, en dus was het van het grootste belang dat er betrouwbare duikhorloges werden ontwikkeld. En nu was de afdichting tegen vocht belangrijker dan ooit! Er zijn in vroege jaren verschillende initiatieven geweest die de moeite van het noemen waard zijn: Panerai/Rolex met de Kampfschwimmers, Omega met de Marine en niet te vergeten Rolex met de Submariners. Voor nu zullen we ons echter concentreren op een fabrikant die weliswaar nooit wereldfaam vergaarde, maar die desondanks toch een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van duikhorloges: Elvin Piquerez S.A. (EPSA).
EPSA
EPSA was een fabrikant gespecialiseerd in horlogekasten met als thuisbasis Zwitserland. Net als tegenwoordig was het in deze jaren –we spreken eind jaren vijftig- dat horlogemerken gebruik maakten van derde partijen voor de fabricage van bepaalde onderdelen. Nou zou EPSA roemloos ten onder zijn gegaan, ware het niet dat het bedrijf gebruik maakte van een innovatief en uniek kastsysteem: de (super-)compressor-kasten. De naam Compressor refereerde hier aan de gepatenteerde methode van het afdichten (of sealen) van de kast. Maar hoe werkt dit dan en wat is er zo speciaal aan?
Een tekening uit één van de EPSA-patenten
Het ontwerp van de Compressor maakt gebruik van de waterdruk die op de kast aanwezig is onder water. Het is ons allen bekend dat de druk onder water toeneemt, met grofweg één atmosfeer per 10 meter om wat preciezer te zijn. Door deze druk wordt bij de Compressor-kasten het achterdeksel strakker op de kast geduwd, wat mogelijk gemaakt wordt door een veer welke onderdeel is van de dekselconstructie. De deksel drukt dan dus steviger op pakking en de waterdichtheid wordt verhoogd. Om het nog sterker te stellen: meer diepte = meer druk = betere afdichting. Een geniaal en uniek systeem, al gebruikte Omega een soortgelijke constructie voor de kroon op de Seamaster 300 uit de jaren zestig – de Naiad afdichting.
Detail van een Super-Compressor kast. De gele cirkel laat een deel van de veer zien.
Van de Compressor-kasten waren verschillende uitvoeringen in omloop: de Compressor, de Compressor 2 en als sluitstuk de Super-Compressor. De eerste twee types gebruikte het eerder besproken systeem in combinatie met een klikdeksel, waarbij de waterdichtheid dan ook relatief beperkt was. De Super-Compressor daarentegen gebruikte een schroefdeksel, waardoor de waterdichtheid vaak tot 200m of (veel) meer gegarandeerd werd.
Lanco Barracuda met EPSA-kast
Zoals gezegd maakte verschillende fabrikanten gebruik van de kasten van EPSA. Een paar van de beroemdste zijn de IWC Aquatimer, Jaeger-LeCoultre Polaris, Zodiac Seawolf en Fortis Marinemaster. Maar ook minder grote namen als Universal Geneve, Jaquet-Droz, Enicar (met bajonet-sluiting!) en Nivada-Grenchen hadden een of meerdere Compressors in het programma. Let wel; dit zijn slechts voorbeelden, de lijst met merken is schier oneindig.
Enicar Sherpa met EPSA-kast
Ten slotte: veel Super-Compressors hebben een interne duikring die bediend wordt door een tweede kroon. Dit heeft echter niets te maken met de afdichting. Er zijn Super-Compressors zonder deze twee kronen en reguliere kasten die weer wel twee kronen hebben. EPSA is eind jaren zeventig failliet gegaan, maar tegenwoordig zijn de horloges weer buitengewoon geliefd. Ze zijn dan ook vaak contemporain qua maat en vintage qua uiterlijk, een combinatie van eigenschappen die veel mensen aanspreekt. Naar de reden van het faillisement kunnen we elkel gissen, maar waarschijnlijk heeft de voortschrijende techniek (pakkingen, productiemiddelen) een dergelijk gecompliceerde kast onnodig gemaakt. Het grote aantal Compressors wat nog rondzwerft is echter een goede indicatie van de kwaliteiten van deze fabrikant.
Farid el Fehmi & Dale Vito Boom
donderdag 22 april 2010
Heuer is back
Al vanaf het begin van hun bestaan had Heuer altijd veel aandacht gehad voor reclame en marketing. Er is dan ook verschrikkelijk veel folder- en advertentiemateriaal beschikbaar. Hier een paar voorbeelden:
Zowel in het verleden als het heden wordt de relatie gelegd met autoracen. Al begin 1900, 1911 om precies te zijn, werden er stopwatches gemaakt voor in de auto’s. Deze dashboard klokken zijn nu een “must have” voor iedere sport auto fanaat.
vrijdag 16 april 2010
La chaux de Fonds 1904
Wellicht een van de oudste foldermateriaal die we in ons archief hebben zitten is een “reclame” krantje uit 1904. Het jaar dat volgens Cartier het eerste polshorloge is gemaakt. Hierover is echter nog niets te zien in Revue International Horlogerie - regio Ch. Nicolet & La chaux de Fonds. Dit laatste stadje staat ook wel bekend als de bakermat van de horloge industrie van Zwitserland. Merken als Heuer, Girard-Perregaux, Omega, Tissot, Longines en niet te vergeten Rolex zijn hier ooit begonnen.
Ook leuk om te zien is de advertentie van Leon Breitling en Longines met hun zakhorloges met stopwatch, toen ook wel Compteurs de Sport genoemd. Breitling gebruikte toen de naam Montbrillant al!
Vrijdag!
Wat hebben wij vandaag om?
Roel draagt zijn Heuer: bij dit horloge is een groene pvd coating aangebracht. De wijzerplaat is volledig lichtgevend:
Farid draagt vandaag een staal-gouden Datejust met parelmoeren wijzerplaat:
Bram is terug bij zijn oude liefde, de Speedmaster 125.. maar de 1016 bleef toch lonken:
Ondergetekende draagt vandaag een 18078 Day-Date met diamanten op de wijzerplaat:
Toesja heeft haar rolex uit 1949 om gedaan. Nou ja, nu ligt hij even op een advertentie van Rolex uit het zelfde jaar.
Geniet allemaal van het weekend!
woensdag 14 april 2010
Rolex brief uit 1947
Het is (Public Relations) Director Rene-Paul Jeanneret. Hij word gezien als bedenker van het Rolex concept “tool watch”. Een visioeneer die o.a. bedenker is van de Exporer, Submariner en de Ture- O- Graph.
maandag 12 april 2010
10 jaar Planetarium
Ter ere van het aanstaande nieuwe milennium introduceerde Christiaan van der Klaauw in 1999 twee nieuwe modellen: de Astrolabium 2000 en de Planetarium 2000. Beide horloges vonden hun inspiratie in het meesterwerk Planeto Astrolabium, maar hadden desondanks toch jáááren van ontwikkeling gekost. De Planetarium 2000 was het kleinste planetarium ooit gemaakt, en het gold dan ook als een wereldprestatie van formaat in horlogeland. Samen met de eerder genoemde Astrolabium 2000 en de Eclips behoort het nog altijd tot de top 3 complicaties van Van der Klaauw en bij alledrie de horloges wordt gebruik gemaakt van geheel zelfontwikkelde modules – een respectabele prestatie. Onlangs presenteerde Van der Klaauw een nieuwe versie van de Planetarium, dus is het tijd voor een klein stuk achtergrond en geschiedenis:
Een vroege Planetarium met Glashütte Original uurwerk
In de eerste serie Planetarium bestond de mogelijkheid te kiezen tussen het welbekende ETA 2824 uurwerk en het kaliber 39 van –toen nog zelfstandig- Glashütte Original. In die tijd adverteerde Dhr. van der Klaauw met de slogan "Hollands vernuft met Zwitserse precisie”, wat niet helemaal goed viel in Duitsland; de toenmalige directeur van Glashutte Original, Dhr. Pfeiffer was hierdoor zo gepikeerd geraakt dat hij Christiaan hier op Baselworld 2000 op aansprak. Het gesprek liep vervolgens dusdanig uit de hand dat de samenwerking per direct werd beëindigt en dat er geen uurwerken meer uitgeleverd werden naar Friesland. Tevens bleek later dat de aandrijving van het kaliber 39 niet krachtig genoeg was voor de gecompliceerde Planetarium-module, aangezien de raderen vast konden komen te staan bij het verzetten van de tijd. De ETA was dus simpelweg de meest geschikte keus en bovendien (niet onbelangrijk) was dit uurwerk goed verkrijgbaar.
Planetarium met ETA uurwerk
In deze eerste serie kon er ook gekozen worden uit twee kastmaterialen (staal of rosé goud) en twee wijzerplaat-varianten. De eerste wijzerplaat had een gladde buitenring met in het midden een geguillocheerde cirkel en geairbrushte Planetarium-ringen in het blauw. Bij de tweede versie liepen denkbeeldige zonnestralen vanuit het centrum weg over de wijzerplaat, met Planetarium-ringen die van licht naar donker liepen. Het horloge groeide zogezegd uit tot een regelrechte klassieker en misschien wel het meest significante horloge wat ooit van Nederlandse bodem is gekomen.
Planetarium wijzerplaat 1
Planetarium wijzerplaat 2
In 2009 werd het jubileum van Christiaan van der Klaauw gevierd, die inmiddels 35 jaar als klokken en horlogemaker aan het werk was. En wat is er dan beter dan een speciale Planetarium? Samen met nieuwe mede-eigenaar Daniel Reintjes werd een gelimiteerde versie ontwikkeld. Bij dit model was de wijzerplaat volledig blauw met diepe reliëf banen, die werden onderbroken door drie cirkels: één voor de datum, één voor de maand en de middelste voor de speciale jubileum-patch. Voor het eerst wordt hier ook gebruik gemaakt van ‘nieuwe’ (want vintage) basisuurwerken, te weten het kaliber AS 1151. Dit uurwerk (tikgetal 28.800, fijnafstelling en geschroefde balans) zullen we in de toekomst in meer topmodellen tegen gaan komen. Overigens had dit tot gevolg dat de gehele Planetarium-module opnieuw moest worden ontworpen, getest en gefabriceerd! In overleg met Amsterdam Watch Company werd besloten om een oplage van 35 stuks uit te brengen, waarvan de eerste vijf in platina en de overige in rosé.
De eerste versies
Het nieuwe uurwerk
Prototype wijzerplaten in detail
De officiële introductie van deze Jubileum Planetarium vond plaats op de AWco-stand bij Juwelen in het Amstel 2009. De deadline leek niet gehaald te worden: het horloge was nog in ontwikkeling en helaas waren enkel nog computertekeningen beschikbaar. Maar op de dag van de opening bracht een van Van der Klaauws naaste medewerkers, Holke Dijkman, ons twee dummie-modellen! Gelukkig maar, want mede hierdoor konden wij een bestelling noteren voor platina 1/5! Later die dag werden ook nog opties gedaan op platina 2/5 en 3/5: ook deze Planetarium was dus weer een schot in de roos.
Verschillende versies in verschillende stadia van ontwikkeling
Inmiddels heeft eerste levering (nummer 3/5) plaatsgevonden, wat een bijzonder trots moment voor zowel het team van Christiaan van der Klaauw als dat van Amsterdam Watch Company. Het model verschilt op verschillende punten van het horloge wat op Juwelen in het Amstel werd getoond: kleur van de wijzerplaat is gewijzigd van blauw naar grijs en de cirkelvormige banen zijn beter verdeeld ten opzichte van de wijzerplaat. Dankzij Holke liggen de schijven van het Planetarium nu bovendien verdiept, wat een bijzonder 3d-effect creëert. De planeten zijn nu handgedraaide metalen bolletjes, anders dan de ceramische kogeltjes op de standaardversie. Anders dan het prototype dus, maar vele malen mooier en nu helemaal ‘af’!
De laatste versie
Een belangrijke mijlpaal die de vermelding waard is, is de productie van deze wijzerplaat: waar deze eerst in samenwerking met een Duitse fabrikant werden gemaakt, wordt inmiddels 80% hiervan in eigen beheer gemaakt. Het vergde enige stevige investeringen (computergestuurde freesmachines) maar het bleek de moeite waard: de afwerking kan nu nóg strakker en de kwaliteit is compleet in eigen handen.
Voor 2010 is ook de standaard-Planetarium gewijzigd en deze is zowel in de folder als op de website te bewonderen. Het model is nu opgenomen in de Masterpiece-collectie, naast de Astrolabium, Venus en de Eclips. Standaard zijn nu het AS uurwerk (rosé-verguld) en gouden rotor ( met gravures door meestergraveur Benzinger). De stalen modellen zijn niet meer opgenomen in de collectie, zodat er alleen nog gekozen kan worden tussen een rosé-gouden of platina model. De klassieke wijzerplaat blijft overigens gewoon leverbaar. Met het nieuwe logo als klap op de vuurpijl is de Planetarium helemaal klaar voor een nieuw decennium!
Het catalogus-shot!
Tekst Roel van den Haak & Dale Vito Boom
vrijdag 9 april 2010
Vrijdag!
Ik draag vandaag een IWC Ingenieur uit 1952. Dit bijzondere horloge van IWC heeft net als de Milgauss een weekijzeren binnenkast om te beschermen tegen magnetisme. De kast is natuurlijk staal, de zwarte NATO heb ik er zelf opgezet. Stoer toch?p>