woensdag 28 juli 2010

Oud en Nieuw Vol. 4

Vandaag deel 4 van de serie Oud en Nieuw: de IWC Ingenieur!

In 2008 presenteerde IWC een ’Vintage Collection’: een zestal horloges geïnspireerd op de belangrijkste modellen uit de geschiedenis van het merk. Een van deze horloges was de Ingenieur. Alhoewel we de Ingenieur uit recente jaren kennen als een fors sporthorloge met stalen band, was deze ’Vintage Collection’ versie een stuk eleganter. De Ingenieur begon zijn leven in 1955 dan ook als een klassiek doch fors horloge, voorzien van enkele opvallende eigenschappen. We presenteren u: de échte vintage Ingenieur & zijn moderne broertje!


De 'Vintage Collection' Ingenieur

De Ingenieur werd door IWC gezien als de burger-versie van de beroemde Flieger MKXI. Net als bij deze Flieger -en veel andere IWC’s- is het uiterlijk functioneel, niet voorzien van onnodige poespas. Het uurwerk wordt omringt door een weekijzeren kast, zodat het horloge beschermd was tegen magnetische velden. Net als zijn Rolex-evenknie was het model immers gericht op wetenschappers, doktoren en -verrassing- ingenieurs, die in hun professionele leven nogal eens aan hoge magnetische waarden werden blootgesteld. Maar ook bij IWC was de vraag naar dit type horloge maar zeer matig, zelfs al bracht het merk een redelijke verscheidenheid aan versies uit. Het is tegenwoordig dus zeer zeldzaam en gewild.

Vintage Ingenieur naast 'Vintage' Ingenieur


Het uurwerk van de oude Ingenieur is het automatische kaliber 852, een manufactuur-uurwerk wat ontwikkeld is door de beroemde Albert Pellaton. De nieuwe Ingenieur gebruikt het kaliber IWC 80110, uiteraard ook voorzien van Pellaton's opwindsysteem.


Vintage Ingenieur naast 'Vintage' Ingenieur

Onze Ingenieur heeft de zeldzame zwarte wijzerplaat, welke door de jaren heen iets verweerd is geraakt. Het is de uitvoering zonder datum. De nieuwe is groter, forser en meer 'bling', maar straalt desondanks nog mooi de doelmatigheid van het origineel uit. Helaas is de bescherming tegen magnetische velden grotendeels verloren gegaan door het zichtvenster. Deze stalen uitvoering heeft een zwarte wijzerplaat, terwijl deze bij de platina versie zilver is.
'Vintage Collection' IWC van Dimer - bedankt!

donderdag 22 juli 2010

Tijd in Portugal

Eerder heeft u hier gelezen over een aantal klokken bij ons in de omgeving. Vandaag gaan we wat verder weg: Portugal! Hieronder ziet u een handvol foto's van klokken, voornamelijk in de omgeving van Faro en van Lissabon. Helaas hebben we dit keer geen aanvullende informatie. Kijkt u mee; misschien komt u al in de vakantiestemming!

Stationsklok - station Fuzeta/ Moncarapacho

Lissabon
Lissabon II - Een inspiratiebron voor MeisterSinger of slecht onderhouden?




Lissabon III - missende wijzers






Schoonheid door eenvoud

Patek Philippe Referentie 96 - bewerkte foto

In 1932 introduceerde Patek Philippe een horloge wat uit zou groeien tot een onbetwiste klassieker: de Calatrava. Het subtiele, verfijnde en elegante lijnenspel bleek een schot in de roos. De combinatie van een eenvoudig uiterlijk met topkwaliteit uurwerken, materialen en afwerking wordt dan ook tot op de dag van vandaag gewaardeerd door liefhebbers en verzamelaars wereldwijd. De Calatrava mag dan ook met recht een icoon genoemd worden.

Patek Philippe Referentie 96

Het eerste model onder de Calatrava-naam was de referentie 96 Dit horloge had een ronde kast (ca. 32mm) en een handopwindbaar uurwerk. De meest bekende variant heeft uren, minuten en kleine seconde, al waren er ook versies leverbaar  met centrale seconde of zelfs volkalender.


Detail van de wijzerplaat (inclusief onvermijdelijke reflecties)

De hier getoonde Patek is zo'n 'Ref. 96' in geelgoud uit ca. 1935. Op zich is dit al een redelijk zeldzaam horloge, maar in dit geval maakt de antraciet wijzerplaat hem extra bijzonder; de meeste hebben lichte wijzerplaten, bijvoorbeeld zilver of gebroken wit. De opgelegde markers en de wijzers zijn onberispelijk afgewerkt. De prints zijn eveneens van topkwaliteit en hebben –na meer dan 70 jaar- maar weinig aan scherpte ingeboet.

Het uurwerk

Het horloge wordt aangedreven door een echte ouderwetse handopwindbaar uurwerk. Zoals we van Patek mogen verwachten is dit kaliber onwaarschijnlijk mooi en prachtig afgewerkt. De bruggen zijn sierlijk –bijna organisch- gevormd en afgewerkt met een ‘frosted’ finish. De balans is voorzien van stelschroeven, wat een zeer nauwkeurige afstelling mogelijk maakt. Veel uurwerken uit deze tijd zijn gebaseerd op / geïnspireerd door zakhorloge-uurwerken en het is dan ook niet verrassend dat een schoksysteem op de balansas ontbreekt.

De eenvoudige maar krachtige lijnen van deze Patek ogen in 2010 nog even stijlvol en chique als ze deden in 1935. Een groot aantal moderne Pateks is dan ook op deze Calatrava’s geïnspireerd, waaronder de ref. 3796, 5196 en de 5296 – een ode aan de tijdloosheid van de Calatrava Ref. 96.
 
De moderne versies

zaterdag 17 juli 2010

Het schoksysteem van Oostwegel

Roland Oostwegel

Voor de Eerste Wereldoorlog werden polshorloges gezien als iets wat eigenlijk alleen geschikt was voor vrouwen. Soldaten zagen echter de praktische kanten en zorgden ervoor dat het polshorloge ook voor mannen populair werd. Dit bracht echter nieuwe problemen met zich mee; waar het zakhorloge het merendeel van zijn dagen rustig in de vestzak van zijn bezitter sleet, was het polshorloge continu in beweging. Het polshorloge was hierdoor vele malen vatbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals stof, vocht en schokken.


Vroege Rolex Oyster advertentie, via Rolex Blog


De eerste twee problemen -vocht en stof- zijn inmiddels aardig onder controle. Met name Rolex is een groot pionier geweest op het gebied van afdichting van de kasten. Het merk introduceerde de eerste Oyster-kast al in 1926, welke voorzien was van hoogwaardige dichtingen en pakkingen. Door de jaren heen is dit continu doorontwikkeld, met als resultaat dat we tegenwoordig horloges hebben die tot duizenden meters waterdicht zijn!

Incabloc advertentie, zie 'Shock resistant Incabloc'


Ook op het gebied van schokken werd daarentegen voornamelijk gekeken naar het uurwerk. Door het gebruik van betere materialen, verbeteringen in de opbouw en algehele stabiliteit en 'shock protection' van de balansas van merken als Incabloc of KIF werden de uurwerken gaandeweg minder gevoelig voor schok of stoot. Desondanks kunnen de meeste mechanische horloges  vandaag de dag nog steeds slecht tegen een stevig potje golf of een fietstocht over kinderkopjes. Zoals Roland Oostwegel het zegt:

'Tijdens mijn jarenlange ervaring is mij opgevallen, dat het merendeel van de problemen met mechanische horloges veroorzaakt wordt door krachten van buitenaf. Een horloge dat tegen deze krachten bestand is, bleek niet op de markt. In mijn eigen atelier begon ik toen aan de moeilijke opgave hiervoor een oplossing te bedenken.'

De oplossing van Oostwegel lag echter niet in nóg meer verbeteringen aan het uurwerk, maar in de kast. In 2005 begon hij met het werken aan een nieuw systeem en in 2009 was het dan eindelijk zover: na jaren van onderzoek, prototypes en testen presenteerde Roland Oostwegel zijn eigen horloge. Een horloge met een innovatief schoksysteem: het uurwerk is in een losse ring gemonteerd welke door drie 'Shock Swing' veren aan de horlogekast verbonden is. De drie veren absorberen de schokken en stoten en kunnen worden aangepast aan de leefstijl van de eigenaar. Ze zijn zo gepositioneerd dat ze schokken van alle mogelijke kanten kunnen opvangen, dus niet enkel '2d'.



Patent Daniel M. Clark via Google Patent Search


Roland Oostwegel is uiteraard niet de eerste die een dergelijk systeem heeft bedacht. In het verleden zijn er verschillende patenten geregistreerd die een soortgelijke oplossing voor het probleem bieden. De vroegste die wij konden vinden dateerde zelfs uit 1924!  Echter is het gepatenteerde systeem van Oostwegel het eerste dat echt is geproduceerd en wat onomstotelijk werkt in de praktijk, wat blijkt uit tests van o.a. Kennisinstituut T.N.O.



Het R.O. 1 Shock System


'Onlangs zijn bij TNO in Delft valtesten uitgevoerd met de R.O. 1. In een lijvig rapport bevestigt TNO dat de R.O. 1 met het gepatenteerde R.O. 1-Shock-System uitermate schokbestendig is. Een R.O. 1 met het gepatenteerde Shock-System bleef na een vrije val van 1.90 m nog steeds functioneren, terwijl een R.O. 1 zonder deze functie het begaf na een van van 90 cm.



Video van de T.N.O. test


Ook in enkele buitenlandse testen (waarover later meer) is de  effectiviteit van het gepatenteerde R.O. 1 - Shock-System inmiddels  overtuigend aangetoond. Vanuit diverse Zwitserse en Duitse fabrikanten wordt dan ook met veel aandacht gekeken naar het systeem van Roland Oostwegel.  Zoals u weet zijn wij helemaal gek van horloges en al helemaal als deze gemaakt worden door kleine onafhankelijke horlogemakers - denk aan Christiaan van der Klaauw en Dornblüth. Na zijn eigen winkel is AWco de eerste waar de R.O. 1 te koop is, waar wij maar wát blij mee zijn!

U bent van harte welkom om de R.O. 1 eens aan een nadere inspectie te onderwerpen!

dinsdag 13 juli 2010

Oranje intocht



Dit mochten we natuurlijk niet missen. De intocht van de Oranje ploeg in Amsterdam nog geen 50 meter van onze winkel vandaan.



Precies op het moment dat ze onder de brug van de Raadhuisstraat / Rozengracht kwamen stonden we op onze plek.



Drukker dan verwacht werden ze door honderden fans onthaald en toe gezongen. Enkele supporters hielden het niet meer en sprongen in de gracht.




zaterdag 10 juli 2010

Horloge van de toekomst in 1979


Een pagina uit het boek Future Cities: Homes and Living into the 21st century.





Na 30 jaar werkelijkheid geworden met de LG GD910 Watch Phone.


vrijdag 9 juli 2010

Shock resistant Incabloc


Een van de grootste problemen van mechanisch horloges is die van het ontvangen van schok en stoot. Een val op de tegelvloer of slag met een golfclub zal er voor zorgen dat de balanswiel uit balans word gebracht. Ook het fietsen over een weg van kleine keien of het uitbundig in de handen klappen na een mooi concert zal gevolgen hebben in de grote van de uitslag van de balans. Naast de nauwkeurigheid van het uurwerk kan het zelfs tot gevolgen hebben dat de balans omslaat en het horloge direct stil gaat staan.

De precisie van een horloge uurwerk ligt in de handen van twee onderdelen. De balans en de spiraal veer. Samen met het ankerrad en het anker vormen zij het echappement. De rest van de raderen en onderdelen zijn voor de kracht verdeling, opwinding, wijzerverzetting of aansturen van extra functies. De massatraagheid van de balans zorgt er voor dat de invloed van buitenaf minder snel invloed zal hebben op de gang. Hoe groter de uitslag is, hoe makkelijker het is om schokjes op te vangen. De spiraalveer zorgt er voor dat de balans heen en weer gaat. De lengte van de windingen van deze platte veer zorgt voor de tijd verdeling. Maak je hem langer dat duurt het langer dat de balans weer terug komt en gaat het horloge dus langzamer lopen. En visa versa. Maak je hem korter dan gaat hij sneller lopen.



De gevoeligheid van de balans zit hem in de tappen van zijn as. Deze tappen zijn vaak enkele tiende van millimeters dun en dragen ook nog eens het gewicht van de balans zelf. Met een heen en weer gaande beweging van 18.000 tikken per uur kunt u er vanuit gaan dat deze heel wat te verduren hebben. Het gebeurt dan ook regelmatig dat deze balans-as tappen krom buigen of breken.



U kunt zich voorstellen dat er velen ideeën en uitvindingen zijn gedaan om deze schokken op te vangen. Vroeger, zo rond 1900-1930 werden de (zak)horloges gemaakt zonder enige schoksysteem. Het opvangen van de klap werd voornamelijk gedaan door de kast die als dat nodig was extra werd beschermt of verstevigt. Ook werden er creatieve constructies bedacht die de klap doormiddel van inwendige veren of rubbers moesten op vangen. Dit systeem werd pas in de jaren 80 van de vorige eeuw weer opgepakt maar hier later meer over. De focus kwam al snel te liggen op een schoksysteem die de delicate balans-as direct beschermt.



Het varen ingenieurs Georges Braunschweig and Fritz Marti die in 1934 het meest gebruikte schoksysteem ontwikkelden het INCABLOC. De balans draaide niet meer in stugge lagers maar beweegbare lagers die door middel van een speciaal gevormd veertje de schok opvangt. Niet alleen de tappen bleven langer heel ook werd de gehele balans-as werd opgevangen bij grotere klappen. Velen merken die dit systeem gebruikte bedrukte het op de wijzerplaat op hiermee aan te geven dat het horloge shock resistent was. Tot diep in de jaren 60 was dit de manier om je als horlogemerk te onderscheiden maar op het laatst gebruikte ieder zich zelf respecterende horlogemerk die en was het chiquer om het juist niet meer op de wijzerplaat de drukke.



Naast incabloc is er nog ontelbaar veel van deze schoksystemen met de meest uiteenlopende veertjes gemaakt. Ik kan u verzekeren dat bij het wegspringen van zo’n veertje een gemeende vloek door het atelier klinkt. Het vinden van deze minuscule veertjes is voor een getraind horlogemakers oog geen probleem maar het opzoeken in de talloze boeken van de verschillende modellen is een ramp.

zaterdag 3 juli 2010

Het is weer vrijdag


Het is weer vrijdag, de dag om onze “privé” horloges te laten zien. Vandaag ook de dag dat Nederland tegen Brazilië speelt en het in Amsterdam 32 graden is. De zomer is nu echt begonnen

Farid draagt zijn Rolex Seadweller met de originele oysterband. Maar samen met zijn Hup Holland Hup Rood – Wit – Blauw aanmoedigings bandje kan de wedstrijd beginnen.


Roel heeft een Limited Zenith Original Vintage 1696 chronograaf waar er maar 500 wereldwijd van zijn verkocht. Maar niet voor lang want na controle word deze weer aangeboden in de winkel. Hij kon het niet laten om hem met een nieuw kleur NATO toch even te dragen. Deze komt u dus snel weer tegen op onze site.


Toesja heeft een van haar Longines Comet om. Deze keer is de kleur geel aan de beurt. Van de hele collectie die in 1969 uit kwam mist ze er nog een. Dus mocht u thuis nog een model hebben liggen neem gerust contact met Toesja op.