vrijdag 20 augustus 2010

Eaton & Rolex


Foto via Antiquorum


Onlangs kochten wij een ongewone Rolex. Nou kopen wij wel eens vaker ongewone horloges, ongewone Rolexen zelfs, maar dit was echt een bijzonder en apart model: de Prince Brancard. Volgens Rolex.com werd dit model geïntroduceerd in 1928, aan het eind van de 'Roaring Twenties'. Rolex was in deze periode al sterk gericht op zijn Oyster-modellen, met de innovatieve waterdichte kasten en andere technische innovaties. De Prince was echter meer gericht op het uiterlijk, de stijl en de uitstraling. Door de jaren heen bleef de Prince bijvoorbeeld een handopwindbaar uurwerk houden en de kast was nimmer waterdicht. Maar het uiterlijk... om te smullen!


Foto's via Vintage Rolex Forum


Een van de bekendste uitvoeringen van de Prince is de 'Eaton 1/4 Century Club'. Eaton was een zeer beroemd en geliefd Canadees warenhuis, opgericht in 1869 en gefailleerd in 1999. Eaton was een begrip in Canada en verkocht alles van huizen (als bouwpakket) tot kleding - veelal via hun beroemde postordercatalogus. Het horloge in kwestie was echter voorbehouden aan personeelsleden, en wel enkel diegene die 25 dienstjaren bij dit topwarenhuis had volgemaakt. De horloges werden gemaakt door Rolex, voorzien van een gepersonaliseerde wijzerplaat en een sierlijke gravure op het achterdeksel. Een schitterend cadeau, passend bij de gelegenheid.. wat een werkgever!Foto's van de AWco-Prince


Ook onze Prince is afkomstig van Eaton, zoals de gravure op het achterdeksel laat zien. De wizjerplaat mist echter de beroemde Eaton-kenmerken; naar de reden is het gissen. De 14 karaat gouden kast verkeert in prachtige staat en de gravures zijn duidelijk en helder. Het vorm-uurwerk (rechthoekig, net als de kast) is schitterend en vanzelfsprekend nagekeken door onze horlogemakers. De wijzerplaat heeft de kenmerkende 'grote' kleine seconde en ziet er keurig en prachtig 'vintage' uit. Een bijzondere klassieker met een schitterende geschiedenis!

Verschillende foto's via Google