vrijdag 26 februari 2010

NATO-strap!

NATO-strap

In onze nieuwsbrief van mei 2009 heeft u een artikel kunnen lezen over militaire horloges. We zagen daar vier mooie voorbeelden van deze horloges, elk voorzien van een eenvoudige stoffen band. Toevallig? Neen! Deze banden, veelal bekend onder de naam 'NATO', zijn onlosmakelijk verbonden met het militaire horloge.

Eerlijk is eerlijk: de naam 'NATO' is zeer zeker niet correct. Een betere naam is G10 - de code van het formulier waarmee de banden in het leger besteld konden worden. Ze zijn simpel van constructie, maar desondanks liggen de details en vereiste kenmerken vast in een 10 pagina's tellend document. De laatste update van dit document (Defence Standard 66-47, issue 2) komt overigens uit 2001!

In deze Defence Standard valt onder meer te lezen dat de originele banden gemaakt moesten worden van nylon, 20mm breed, 1,2mm dik, in de kleur grijs. Inmiddels worden de banden echter in veel meer kleuren, maten en materialen gemaakt, zij het nu voor 'burger'-gebruik. Met name onder Rolex-verzamelaars waren de banden al vroeg populair, onder invloed van de legendarische 'Mil-Sub', de militaire uitvoering van de Submariner. Inmiddels zien we ze echter steeds meer en al lang niet meer alleen op militaire horloges. Het is dan ook een goedkope manier om een horloge van een nieuwe en stoere look te voorzien. Bovendien zijn de banden lekker luchtig, snel te verwisselen en wasbaar: ideaal voor de zomer dus! We hebben dan ook een mooie selectie ingekocht in verschillende kleuren en maten:

18mm zwart
18mm grijs
18mm zand
18mm zwart/zand/zwart

20mm zwart
20mm grijs
20mm zand
20mm zwart/zand/zwart
20mm zwart/grijs/zwart/grijs/zwart - 'James Bond'

22mm zwart

De zwarte en grijze zijn mooi klassiek, de zandkleurige is extra zomers door de lichte kleur. De zwarte band met zandkleurige streep doet het vooral mooi bij verkleurde tritium-indexen en de James Bond (kijkt u Goldfinger nog maar eens!) is natuurlijk een klassieker op zichzelf.Prijzen vraagt u?

1 stuk€19,-
2 stuks€35,-
4 stuks€50,-

De banden kunnen ook verstuurd worden - vanaf vier stuks is dit gratis!