vrijdag 26 februari 2010

Jacquet Droz La Machine A Ecrire Le Temps

Kent u het merk Jacquet Droz? Deze oude naam is recent (naja, relatief recent) weer tot leven gewekt door The Swatch Group. Het merk maakt prachtig elegante horloges waarbij veel gebruik gemaakt wordt van decoratieve technieken als emaillering en speciale (half)edelstenen. Schrikt u niet gelijk af, dit wordt in de meeste gevallen uiterst smaakvol gedaan.

Wij zouden echter AWCo niet zijn als we ons niet vooral zouden interesseren voor de geschiedenis van dit merk. De heren Pierre en Henri-Louis Jacquet-Droz waren in 18e eeuw voornamelijk bezig met het maken van automatons: aparaten welke 'uit zichzelf' bepaalde handelingen konden verrichten. Ook vergaarden ze grote faam met het maken van poppen die dit soort dingen (schrijven, muziek maken, tekenen) konden doen, welke bekend stonden als simulacra of androids. Een van deze apparaten kon bijvoorbeeld het hoofd van Louis de 16e tekenen. Tegenwoordig zouden we dit allicht robots noemen en deze apparaten zijn vanuit filosofisch, wetenschappelijk en psychologisch oogpunt dan ook een interessant studie-object. Denkt u eens aan het Frankenstein verhaal: als we ons verplaatsen naar deze tijd is het niet moeilijk voor te stellen hoe men op zulke ideeen kwam. Men dacht dan ook dat ook levende objecten een soort uurwerken waren, als bestaande uit allemaal onderdelen die in perfecte samenhang werkten en welke door goddelijke tussenkomst tot leven waren gekomen - het mechanistische wereldbeeld.

Maar goed, u zat natuurlijk te wachten op het 'fun' deel. Ook bij de Swatch Group is men zich uitermate bewust van de geschiedenis die dit merk met zich meedraagt. Men heeft dan ook niet op de centen gelet en weer zo'n machine gemaakt: La Machine A Ecrire Le Temps. Klik op onderstaande link en probeer niet van uw stoel te vallen van verbazing. Hij kan van u zijn voor het luttele bedrag van $341.000,-!

http://www.youtube.com/watch?v=20TsgxXcaH4