woensdag 16 maart 2011

Oud en Nieuw Vol. 8

De afgelopen weken hebben we helaas weinig tijd gehad om op ons blog te schrijven. Vandaag maken we het goed met een dubbele Oud en Nieuw - we beginnen hier met een set Autavia's en later vandaag zullen we een duo GMT-Masters uploaden.

De eerste Autavia zag het levenslicht omstreeks 1933. Dit betrof echter geen polshorloge, maar een boordinstrument voor gebruik in zowel auto's (Aut) als vliegtuigen (Avia). Het eerste polshorloge onder deze naam werd geïntroduceerd in 1962. Dit model had een klassieke ronde kast met draaibare lunette en handopwindbare uurwerken.



De Autavia zoals hij hier is afgebeeld werd in 1969 gepresenteerd. In de jaren hiervoor waren verschillende merken druk bezig om als eerste een automatisch chronograafuurwerk te kunnen presenteren en volgens velen was het de samenwerking van Heuer, Breitling, Buren en Dubois-Depraz die er uiteindelijk met de 'prijs' vandoor gingen. Het zogenaamde kaliber 11 was nét iets eerder commercieel beschikbaar dan de Zenith El Primero en een van de eerste modellen die het aandreef was de Autavia.



Waar de kast van de vintage vrij grof is heeft Heuer hem voor de moderne interpretatie stevig gestroomlijnd. De kenmerkende kussenvorm is gelukkig niet verloren gegaan en gelijkenis is dan ook duidelijk zichtbaar. Het is retro zoals een New Mini of New Beetle retro is: duidelijk geïnspireerd op het origineel, maar aangepast aan moderne normen en eisen. Opvallend is dat de vintage Autavia op 3:00 een 12-urenteller heeft terwijl zijn moederne evenknie daar een lopende seconde heeft, iets dat de oude ontbeert. Gelukkig heeft TAG Heuer de moeite genomen om ook bij de nieuwe versie de kroon aan de linkerzijde te plaatsen aangezien dit hét kenmerk van het originele kaliber 11 is.