vrijdag 11 november 2011

Selectionneurs visit AWCo


Store Visit: Amsterdam Watch Company

Nadat we zo hebben ingezet op accessoires konden we jullie natuurlijk niet verstoken laten van een van de beste adressen voor zo’n beetje het meest stijlvolle accessoire danwel sierraad voor de man: een vintage horloge. Zoals eerder gezegd is het natuurlijk het mooist voor de drager wanneer zijn horloge ook een bepaald verhaal met zich mee brengt van de eerdere drager, hetzij uit den eigen familie, hetzij een ander mooi verhaal. Die liggen echter niet voor het oprapen, dus introduceren wij u bij dezen aan het liefhebbers adres voor vintage horloges: Amsterdam Watch Company


De naam is deze maand reeds 10 jaar een begrip, waarvoor hulde, en we hopen absoluut van harte dat dit nog lang zo mag zijn. Dat is de verdienste van het feit dat volleerd horlogemakers Toesja en Roel ooit zijn begonnen als after-sales service punt voor uurwerken in de Hartenstraat te Amsterdam, met een bescheiden collectie vintage horloges. Diezelfde ambachtelijke service bieden ze nu nog steeds, aan iedereen, of het horloge nu wel of niet bij hun gekocht is maakt niet uit. Inmiddels zijn ze al weer drie jaar sfeervol gevestigd in de Reestraat, in de Negen Straatjes te Amsterdam, waar ze zijn uitgegroeid tot een absolute specialist op dit gebied en met een grote collectie aan (met name) vintage uurwerken.

De collectie vintage uurwerken bestaat voor een groot deel uit Rolex en Omega. Deze zijn de laatste jaren het meest in trek, en dit zal naar verwachting ook zo blijven. Zoals eerder gezegd staan met name de Submariner van Rolex en de Speedmaster van Omega altijd hoog op het verlanglijstje binnen het gilde. De Rolex heeft zo’n beetje alle uithoeken van de aarde gezien en de meest barre omstandigheden moeten ervaren om de pols van ‘s werelds bekendste avonturiers en ontdekkingsreizigers, terwijl de Omega in 1969 zelfs Neil Armstrong en Buzz Aldrin vergezelde tijdens de eerste stappen op de maan. Absoluut iconen uit de horlogerie dus, met ieder hun eigen belangrijke wapenfeiten zowel qua techniek als heritage.

Rolex is trouwens ook de persoonlijk favoriet van Farid, een jonge connaisseur en horlogemaker in dienst bij AWCo. Tijdens zijn opleiding had hij het voorrecht een bezoek te brengen aan de ondergrondse ontwikkeling en test faciliteiten van Rolex, die maar liefst 3 voetbalvelden groot zijn. Een conversatie met hem doet je gelijk begrijpen waarom sommige kapitaalkrachtige liefhebbers zomaar tonnen neertellen voor een zeldzaam exemplaar van deze iconen. De vintage Rolex-addepten onder u vinden berusting in het feit dat Farid aangeeft dat je als serieuze specialist je eigenlijk niet zonder een zeldzame single of double-red seadweller uit eind jaren 70 kunt. Die laatste zit dus ook in de collectie. Dit summum kost wat, maar dan heb je ook wat. Pure investering, heus waar.

Ze hebben echter ook een behoorlijk groot aantal vintage exemplaren van andere befaamde horloge manufacturen zoals IWC, Patek Phillip, (Tag) Heuer, Jaeger LeCoultre en Vacheron Constantin. Al deze namen samen vormen de absolute top op het gebied van vintage uurwerken, en maken Amsterdam Watch Company dus ook gelijk een van de beste adressen. Met name ook vanwege de service die zij kunnen bieden aan hun clienten, dankzij het kundige en uitzonderlijk onderlegd personeel.Naast de uitgebreide collectie vintage uurwerken, zijn ze bij Amsterdam Watch Company ook nog eens dealer van een aantal exclusieve en bijzondere horloges. Zo zijn de horloges van een van Nederlands meest befaamde horlogemakers, Christiaan van der Klaauw, hier te verkrijgen. Stuk voor stuk zeer bijzonder. Enorme studies gaan er aan vooraf voordat hij deze meesterwerken kan vervaardigen met de vele unieke astrologische complicaties (functies). Dit wordt dan ook door geen enkele andere horlogemaker in de wereld geëvenaard. Het is niet voor niets dat een dergelijk uurwerk soms pas een half jaar na bestelling wordt opgeleverd, om vervolgens vele lichtjaren lang mee te kunnen. Daarnaast is er de mooie sobere Max Bill-collectie van Junghans, de kwalitatief zeer hoogstaande horloges van de eveneens Nederlandse Roland Oostwegel en de grotendeels met de hand vervaardigde en zeer exclusieve horloges van het Duitse Dornblüth. Buiten AWCo zijn er maar drie andere dealers in de wereld die dit verkopen.Al met al dus duidelijk een liefhebbers oord. Binnenstappen bij Amsterdam Watch Company is als het bezoeken van een museum vol met begerenswaardige maar bovenal draagbare stukken, naast de unieke collectie nieuwe horloges. You better watch out however, de passie die van deze mensen bezit heeft genomen is zeer besmettelijk, en voor je het weet heb je jezelf overtuigd van het feit dat je een apart horloge nodig hebt voor iedere dag van de week.