woensdag 21 december 2011

Eerste Nederlandse horloge in de ruimte!

EERSTE NEDERLANDSE HORLOGE MET ANDRÉ KUIPERS DE RUIMTE IN!

De Nederlandse astronaut André Kuipers is woensdagmiddag 21 december aan zijn ruimtereis begonnen met een speciaal voor hem ontworpen Nederlands horloge om de pols. Roland Oostwegel uit Heerlen is de ontwerper en de maker van dit innovatieve horloge, de R.O.1 SPACE Special Edition.
In 2010 ontmoette Roland Oostwegel de Nederlandse astronaut André Kuipers bij ESA in Noordwijk tijdens het testen van Oostwegel’s wereldwijd gepatenteerde R.O.1 Shock-System voor horloges. André vertelde Oostwegel dat hij tijdens zijn eerste ruimtemissie zijn ‘gevoel voor tijd’ leek te verliezen. Ook andere astronauten klaagden over dit verschijnsel. Oostwegel besloot om dit probleem op te lossen met de ontwikkeling van een speciaal ruimtehorloge.
‘Mission time counter’

Oostwegel stelde voor om een horloge voor André Kuipers te ontwikkelen, dat naast de juiste tijd ook in één oogopslag de verstreken reisduur, ‘de mission-time´ in dagen en weken zou aangeven. Hij ontwierp daarnaast een wijzerplaat waarop eenvoudig af te lezen is wanneer het ruimteschip één volledige omwenteling om de aarde gemaakt heeft. Dan moeten er namelijk 91 minuten en 59 seconden verstreken zijn.

Strenge kwaliteitseisen
Aan alles wat met het ruimteschip ‘de lucht’ in gaat worden zeer strenge eisen gesteld. De veiligheid van de bemanning staat uiteraard voorop. De R.O.1 SPACE heeft in de testperiode alle veiligheidstesten met glans doorstaan. Mogelijke risico’s als gevolg van bijvoorbeeld reflectie, statische elektriciteit, glasbreuk of ‘verliezen’ van het horloge zijn door Roland Oostwegel opgelost in het ontwerp.

Gewichtsbesparing
Om zoveel mogelijk (kostbaar!) gewicht te besparen produceerde Oostwegel als eerste een volledig uit carbonfiber bestaande kast waarin, naast de speciale SPACE module voor de astronauten, ook het R.O.1 Shock-System is ingebouwd. Ook de andere materialen, zoals titaan en keramiek hebben bijgedragen aan de gewichtsbesparing.

Naast Special Edition ook een Limited Edition
Uiteraard kunnen ook ‘niet astronauten’ in het bezit komen van een R.O.1 SPACE Limited Edition. In de komende maanden produceert Oostwegel een beperkt aantal series van deze horloges in staal, titaan, keramiek en goud. Aangezien de ‘mission time counter’ op aarde geen functie heeft, is deze in de Limited Edition vervangen door een gebruikelijke dag- en datumaanduiding.

Intekenen op limited edition.
Vanaf het moment van de lancering van André Kuipers op 21 December 2011 tot 21 Mei 2012 heeft u de gelegenheid om in te tekenen voor een R.O.1 SPACE Limited Edition. De bestelde horloges zullen in volgorde van aanvraag geleverd worden ná de landing van André Kuipers eind Mei 2012. Als officiele dealer kunnen wij u hier meer over vertellen en de speciaal voorinschrijving-prijs vertellen.

Kijk ook op www.ro1.nl