dinsdag 19 oktober 2010

Heuer zeilhorloge, Skipper.
Heuer is dé naam als het gaat om sportieve chronografen en stopwatches. Het merk bracht haar eerste chronograaf uit eind 19e eeuw en sindsdien maken deze een belangrijk deel uit van de geschiedenis van Heuer.De hier getoonde Autavia is een bijzonde variant genaamd ’Skipper’, ontworpen met het oog op regatta-zeilers. Het zeilhorloge bestaat al zolang er zeil- en regattawedstrijden worden gehouden en er waterdichte horloges worden gemaakt. Het principe is eenvoudig.
Bij deze wedstrijden moet de schipper starten na het start signaal. Hij moet dan over een denkbeeldige startlijn gaan . De denkbeeldige startlijn ligt tussen tweeboeien. Het is aan de schippers om hier als eerste door heen te gaan voor een goed start positie. Ga je echter eerder over de startlijn dan worden er strafsecondes opgeteld bij de eindtijd. Het is dus belangrijk om te kunnen inschatten waarneer te draaien om aan de wind te liggen. Vaak worden er 5, 10 of 15 minuten voor het start signaal waarschuwing signalen gegeven.Nu komt het horloge in beeld. Gaat er een signaal af dan wordt de pousoir in gedrukt. Nu kan het tellen / terugtellen beginnen. Vaak zijn het chronograaf horloges waarbij de minuten teller als stopwatch dient. De nummering onder deze wijzer is verdeeld in vlakken van 5 minuten. Deze worden vaak groot en in kleur aangegeven zodat de schipper in een oog opslag kan zien waarneer hij kan verstrekken.
Het eerste type Autavia werd gemaakt van 1933 tot 1958. Deze was echter niet bepaald draagbaar: het ging hier om een boordinstrument voor auto’s (Aut.) en vliegtuigen (Avia). Het eerste polshorloge onder deze naam kwam uit in 1962 en dit model had een klassieke ronde kast. In dit jaar werd het ChronoMatic uurwerk geïntroduceerd, een samenwerking van Heuer met (o.a.) Breitling en Hamilton. Dit was groot nieuws: verschillende fabrikanten waren in een race om het eerste automatische chronograaf-uurwerk, maar Heuer (etc) ging er met de prijs vandoor! Kaliber 11 was het resultaat, een bijzonder uurwerk met microrotor opwinding.