zaterdag 9 oktober 2010

Oud en Nieuw Vol. 6

Voor de zesde editie van Oud en Nieuw hebben we twee Seamasters naast elkaar gelegd. Oud wordt vertegenwoordigd door een vintage Omega Seamaster 300, in dit geval in militaire uitvoering uit de jaren 60. Nieuw is de Omega Seamaster Planet Ocean, hier in de grootste uitvoering met stalen band en zwarte duikring.

Het eerste duikmodel Seamaster werd eind jaren 50 gepresenteerd, maar in de jaren daarvoor was de naam al lang in gebruik om waterbestendige horloges mee aan te duiden. Sinds het eerste model (CK2913) is er een respectabel aantal modellen gevoerd. Opmerkelijk is dat bij Omega -anders dan bij Rolex- het design enkele malen echt compleet is omgegooid, al lijkt nu de cirkel rond te zijn: de Planet Ocean grijpt overduidelijk terug op de eerste Seamaster 300.



De vintage Seamaster 300 heeft hier een extra grote marker op 12:00; versies waarbij er een 12 staat in combinatie met een kleinere driehoek zijn er ook.



Zoals te zien is de kastvorm grofweg hetzelfde, al is de maat veranderd.



Aan de achterzijde lijkt het verschil enorm: getallen en codes tegenover het bekende zeepaard. De standaard Seamaster 300 had echter ook een zeepaardgravure, al was die eenvoudig en ondiep.



Dit type wijzers (de zogenaamde Sword Hands) is door Omega ook gebruikt op de voorlaatste serie Seamaster 300 (2254.50, vanaf ca. 2000)...



.. terwijl deze Broad Arrow wijzers hun oorsprong vinden in het allereerste model, de eerder besproken CK2913.