zaterdag 17 juli 2010

Het schoksysteem van Oostwegel

Roland Oostwegel

Voor de Eerste Wereldoorlog werden polshorloges gezien als iets wat eigenlijk alleen geschikt was voor vrouwen. Soldaten zagen echter de praktische kanten en zorgden ervoor dat het polshorloge ook voor mannen populair werd. Dit bracht echter nieuwe problemen met zich mee; waar het zakhorloge het merendeel van zijn dagen rustig in de vestzak van zijn bezitter sleet, was het polshorloge continu in beweging. Het polshorloge was hierdoor vele malen vatbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals stof, vocht en schokken.


Vroege Rolex Oyster advertentie, via Rolex Blog


De eerste twee problemen -vocht en stof- zijn inmiddels aardig onder controle. Met name Rolex is een groot pionier geweest op het gebied van afdichting van de kasten. Het merk introduceerde de eerste Oyster-kast al in 1926, welke voorzien was van hoogwaardige dichtingen en pakkingen. Door de jaren heen is dit continu doorontwikkeld, met als resultaat dat we tegenwoordig horloges hebben die tot duizenden meters waterdicht zijn!

Incabloc advertentie, zie 'Shock resistant Incabloc'


Ook op het gebied van schokken werd daarentegen voornamelijk gekeken naar het uurwerk. Door het gebruik van betere materialen, verbeteringen in de opbouw en algehele stabiliteit en 'shock protection' van de balansas van merken als Incabloc of KIF werden de uurwerken gaandeweg minder gevoelig voor schok of stoot. Desondanks kunnen de meeste mechanische horloges  vandaag de dag nog steeds slecht tegen een stevig potje golf of een fietstocht over kinderkopjes. Zoals Roland Oostwegel het zegt:

'Tijdens mijn jarenlange ervaring is mij opgevallen, dat het merendeel van de problemen met mechanische horloges veroorzaakt wordt door krachten van buitenaf. Een horloge dat tegen deze krachten bestand is, bleek niet op de markt. In mijn eigen atelier begon ik toen aan de moeilijke opgave hiervoor een oplossing te bedenken.'

De oplossing van Oostwegel lag echter niet in nóg meer verbeteringen aan het uurwerk, maar in de kast. In 2005 begon hij met het werken aan een nieuw systeem en in 2009 was het dan eindelijk zover: na jaren van onderzoek, prototypes en testen presenteerde Roland Oostwegel zijn eigen horloge. Een horloge met een innovatief schoksysteem: het uurwerk is in een losse ring gemonteerd welke door drie 'Shock Swing' veren aan de horlogekast verbonden is. De drie veren absorberen de schokken en stoten en kunnen worden aangepast aan de leefstijl van de eigenaar. Ze zijn zo gepositioneerd dat ze schokken van alle mogelijke kanten kunnen opvangen, dus niet enkel '2d'.



Patent Daniel M. Clark via Google Patent Search


Roland Oostwegel is uiteraard niet de eerste die een dergelijk systeem heeft bedacht. In het verleden zijn er verschillende patenten geregistreerd die een soortgelijke oplossing voor het probleem bieden. De vroegste die wij konden vinden dateerde zelfs uit 1924!  Echter is het gepatenteerde systeem van Oostwegel het eerste dat echt is geproduceerd en wat onomstotelijk werkt in de praktijk, wat blijkt uit tests van o.a. Kennisinstituut T.N.O.



Het R.O. 1 Shock System


'Onlangs zijn bij TNO in Delft valtesten uitgevoerd met de R.O. 1. In een lijvig rapport bevestigt TNO dat de R.O. 1 met het gepatenteerde R.O. 1-Shock-System uitermate schokbestendig is. Een R.O. 1 met het gepatenteerde Shock-System bleef na een vrije val van 1.90 m nog steeds functioneren, terwijl een R.O. 1 zonder deze functie het begaf na een van van 90 cm.



Video van de T.N.O. test


Ook in enkele buitenlandse testen (waarover later meer) is de  effectiviteit van het gepatenteerde R.O. 1 - Shock-System inmiddels  overtuigend aangetoond. Vanuit diverse Zwitserse en Duitse fabrikanten wordt dan ook met veel aandacht gekeken naar het systeem van Roland Oostwegel.  Zoals u weet zijn wij helemaal gek van horloges en al helemaal als deze gemaakt worden door kleine onafhankelijke horlogemakers - denk aan Christiaan van der Klaauw en Dornblüth. Na zijn eigen winkel is AWco de eerste waar de R.O. 1 te koop is, waar wij maar wát blij mee zijn!

U bent van harte welkom om de R.O. 1 eens aan een nadere inspectie te onderwerpen!