woensdag 28 juli 2010

Oud en Nieuw Vol. 4

Vandaag deel 4 van de serie Oud en Nieuw: de IWC Ingenieur!

In 2008 presenteerde IWC een ’Vintage Collection’: een zestal horloges geïnspireerd op de belangrijkste modellen uit de geschiedenis van het merk. Een van deze horloges was de Ingenieur. Alhoewel we de Ingenieur uit recente jaren kennen als een fors sporthorloge met stalen band, was deze ’Vintage Collection’ versie een stuk eleganter. De Ingenieur begon zijn leven in 1955 dan ook als een klassiek doch fors horloge, voorzien van enkele opvallende eigenschappen. We presenteren u: de échte vintage Ingenieur & zijn moderne broertje!


De 'Vintage Collection' Ingenieur

De Ingenieur werd door IWC gezien als de burger-versie van de beroemde Flieger MKXI. Net als bij deze Flieger -en veel andere IWC’s- is het uiterlijk functioneel, niet voorzien van onnodige poespas. Het uurwerk wordt omringt door een weekijzeren kast, zodat het horloge beschermd was tegen magnetische velden. Net als zijn Rolex-evenknie was het model immers gericht op wetenschappers, doktoren en -verrassing- ingenieurs, die in hun professionele leven nogal eens aan hoge magnetische waarden werden blootgesteld. Maar ook bij IWC was de vraag naar dit type horloge maar zeer matig, zelfs al bracht het merk een redelijke verscheidenheid aan versies uit. Het is tegenwoordig dus zeer zeldzaam en gewild.

Vintage Ingenieur naast 'Vintage' Ingenieur


Het uurwerk van de oude Ingenieur is het automatische kaliber 852, een manufactuur-uurwerk wat ontwikkeld is door de beroemde Albert Pellaton. De nieuwe Ingenieur gebruikt het kaliber IWC 80110, uiteraard ook voorzien van Pellaton's opwindsysteem.


Vintage Ingenieur naast 'Vintage' Ingenieur

Onze Ingenieur heeft de zeldzame zwarte wijzerplaat, welke door de jaren heen iets verweerd is geraakt. Het is de uitvoering zonder datum. De nieuwe is groter, forser en meer 'bling', maar straalt desondanks nog mooi de doelmatigheid van het origineel uit. Helaas is de bescherming tegen magnetische velden grotendeels verloren gegaan door het zichtvenster. Deze stalen uitvoering heeft een zwarte wijzerplaat, terwijl deze bij de platina versie zilver is.
'Vintage Collection' IWC van Dimer - bedankt!