donderdag 22 juli 2010

Schoonheid door eenvoud

Patek Philippe Referentie 96 - bewerkte foto

In 1932 introduceerde Patek Philippe een horloge wat uit zou groeien tot een onbetwiste klassieker: de Calatrava. Het subtiele, verfijnde en elegante lijnenspel bleek een schot in de roos. De combinatie van een eenvoudig uiterlijk met topkwaliteit uurwerken, materialen en afwerking wordt dan ook tot op de dag van vandaag gewaardeerd door liefhebbers en verzamelaars wereldwijd. De Calatrava mag dan ook met recht een icoon genoemd worden.

Patek Philippe Referentie 96

Het eerste model onder de Calatrava-naam was de referentie 96 Dit horloge had een ronde kast (ca. 32mm) en een handopwindbaar uurwerk. De meest bekende variant heeft uren, minuten en kleine seconde, al waren er ook versies leverbaar  met centrale seconde of zelfs volkalender.


Detail van de wijzerplaat (inclusief onvermijdelijke reflecties)

De hier getoonde Patek is zo'n 'Ref. 96' in geelgoud uit ca. 1935. Op zich is dit al een redelijk zeldzaam horloge, maar in dit geval maakt de antraciet wijzerplaat hem extra bijzonder; de meeste hebben lichte wijzerplaten, bijvoorbeeld zilver of gebroken wit. De opgelegde markers en de wijzers zijn onberispelijk afgewerkt. De prints zijn eveneens van topkwaliteit en hebben –na meer dan 70 jaar- maar weinig aan scherpte ingeboet.

Het uurwerk

Het horloge wordt aangedreven door een echte ouderwetse handopwindbaar uurwerk. Zoals we van Patek mogen verwachten is dit kaliber onwaarschijnlijk mooi en prachtig afgewerkt. De bruggen zijn sierlijk –bijna organisch- gevormd en afgewerkt met een ‘frosted’ finish. De balans is voorzien van stelschroeven, wat een zeer nauwkeurige afstelling mogelijk maakt. Veel uurwerken uit deze tijd zijn gebaseerd op / geïnspireerd door zakhorloge-uurwerken en het is dan ook niet verrassend dat een schoksysteem op de balansas ontbreekt.

De eenvoudige maar krachtige lijnen van deze Patek ogen in 2010 nog even stijlvol en chique als ze deden in 1935. Een groot aantal moderne Pateks is dan ook op deze Calatrava’s geïnspireerd, waaronder de ref. 3796, 5196 en de 5296 – een ode aan de tijdloosheid van de Calatrava Ref. 96.
 
De moderne versies