zaterdag 15 mei 2010

Türler IWC by AWCo.


Het is u als horloge-liefhebber vast en zeker wel eens opgevallen dat er horloges bestaan met naast de merknaam nog een extra toevoeging op de wijzerplaat. We hebben het hier over de namen van grootse juweliershuizen; Tiffany en Cartier lieten bijvoorbeeld hun naam drukken op horloges van Patek Philippe, Rolex, Jaeger-L Coultre en dergelijke. Maar ook minder bekende namen zoals Gubelin, Meister en Türler en Serpico y Laino lieten hun naam op wijzerplaten drukken. Het ging hier vaak om bestellingen die later kado werden gedaan, zodat de ontvanger kon zien in welke klasse-zaak het kleinood aangeschaft was.

Super zeldzaam: Omega seamaster 300 van Meister.

Rolex met Tiffany & Co.

Onlangs hebben wij een mooie Türler IWC weten te bemachtigen: een perfecte reden om wat achtergrondinformatie over deze firma te delen! Cesar en Jean Turler openen reeds in 1883 een horlogefabriek in het Zwitserse Bienne, om 10 jaar later te verhuizen naar Zurich. In 1907 ging hun wens in vervulling met de bouw van een grote juwelierszaak op de beroemde Paradeplatz, met een breed assortiment aan horloges en juwelen. De persoonlijke aandacht en bijzonder uitgebreide service die het Turler-huis bood werden al snel een begrip en zodoende kreeg de stad Bern ook een Turler filiaal.

Om in de zaken het toppunt van " bij de tijd zijn" te ervaren, zorgde Arnold Turler er in 1911 voor dat hij van de Zwitserse regering de eerste licentie kreeg om tijdsignalen te ontvangen die werden uitgezonden van de Eifeltoren. Later zou de nauwkeurigheid van deze tijdsignalen een bron van inspiratie zijn voor het ontwerpen van "The Turler Clock": een van de meest gecompliceerde klokken ter wereld, waarvan de bouw maar liefst negen jaar in beslag nam. Aangedreven door zonnecellen op het dak van de zaak op de Paradeplatz loopt deze klok al sinds 21 juni 1995!

Close-up wijzerplaat IWC.

Bijzonder om te vermelden is het feit dat Turler in 1951 een van de eerste juweliers ter wereld was die met een zaak op een luchthaven aanwezig was. Opmerkelijk, aangezien de Tweede Wereldoorlog pas een kleine zes jaar geschiedenis was en de burgerluchtvaart nog in de kinderschoenen stond. De hele 'beau monde' van die tijd liep dan ook langs hun zaak op Airport Zurich-Kloten en zodoende zijn er foto's en dankbetuigingen van wereldleiders en beroemdheden zoals de Japanse kroon prins Akhito, Marshall Montgomery en Sir Winson Churchill te zien in de winkel op de Paradeplatz. Misschien moeten ook wij onze beroemde klanten toch maar eens vragen of we ze op de foto mogen zetten...

IWC met Turler op de wijzerplaat.

Onze Türler IWC is Pellaton-automaat uit de vijftiger jaren met een oversized stalen kast. De wijzerplaat is two-tone, al is het kleurverschil zeer subtiel te noemen. De opgelegde markers zijn diamantvormig en de scherp gepunte wijzers passen er perfect bij. De bandaanzetten zijn elegant gebogen richting de pols voor verhoogd draagcomfort. Uiteraard wordt ook deze IWC geleverd met een extract uit onze archieven en is het in orde gemaakt door onze specialisten.

Tekst Bram Smink en Dale Boom.