vrijdag 28 mei 2010

Oud & Nieuw Vol. 2

In oud en nieuw laten we steeds een vintage horloge zien naast zijn moderne evenbeeld. Dit keer deel twee: Omega Speedmaster!

In 1957 introduceerde Omega de eerste Speedmaster, referentie CK-2915. In hetzelfde jaar werden ook de Railmaster en Seamaster gepresenteerd en Omega had nu een programma wat aardig vergelijkbaar was met dat van Rolex. De eerste Speedmaster verschilde nogal van het huidige model: zo was de lunette van staal, de wijzers van het broad-arrow type en ontbraken de teksten die verwijzen naar de maanlanding of NASA-goedkeurig ('Professional').

Na dit eerste type volgden de veranderingen elkaar snel op. De kast werd iets groter en steviger, de wijzerplaten werden voorzien van 'Professional', het uurwerk werd gewijzigd - onder andere. Dit culmineerde in de Speedmaster zoals we hem nu nog steeds kennen.

In 1997 bestond de Speedmaster 40 jaar. Omega presenteerde een koffer met daarin 23 Speedmasters om dit heugelijke feit te vieren. Van die Speedmasters waren er 22 Professionals met een 'Patch', een logo van een ruimtemissie. De laatste was een speciaal model geïnspireerd op het eerder besproken eerste model: de 1957 (ook wel 1957 Replica of 1957 Reissue). Deze koffer was destijds te koop voor een astronomisch bedrag, maar gelukkig werd deze 'Replica' later ook los verkrijgbaar. En we moeten toegeven: Omega heeft het goed gedaan. De lunette, wijzerplaat, wijzers en het achterdeksel zijn allen gewijzigd om de CK-2915 te laten herleven. Naar onze bescheiden mening is dit een van de leukste gelimiteerde Speedmasters, met name door de uitgebreide modificaties.