dinsdag 4 mei 2010

IWC klassieker Cal. 89

Werkelijk een van de mooiste en langst geproduceerde uurwerken is die van International Watch Company en wel het caliber C 89. Als horlogemaker en liefhebber behoort dit uurwerk tot een van mijn favorieten, waarom? Door de eenvoud, nauwkeurigheid en afwerking.


Dhr. A. Pellaton.

Het is niemand minder dan Albert Pellaton zelf die in 1946 caliber 89 heeft gemaakt. Pellaton die niet veel later het eerste automatische IWC uurwerk, caliber 85 heeft ontwikkeld. Deze bijzondere automaat heeft ook zijn naam gekregen en het automatische opwindsysteem is tegenwoordig weer gebruikt in de nieuwe uurwerken van IWC.


Bladzijde uit IWC fournituren boek Nr.7

Caliber 89 is eigenlijk in de basis hetzelfde als caliber 83 maar met een centrale secondewijzer in plaats van een kleine secondewijzer bij de 6 uur. Deze uurwerken werden gebruikt in de legendarische Mark X militaire horloges. Het caliber 83 is weer een afgeleide van caliber 60. Dit caliber is in 1938 ontwikkeld en rond 1940 gepatenteerd.
Patent waarschijnlijk van caliber 60.

De gehele opbouw is compact en elegant te gelijk. De platines en bruggen zijn niet alleen ontworpen om hun werk te doen, maar zijn stuk voor stuk sierlijk vormgegeven. Bijzonder is de rustige uitstraling van het uurwerk. Neem bijvoorbeeld de palling, deze is onder het palrad (8905) gemaakt en is nagenoeg niet te zien. Dit door een los geplaatste platte palveer (8922) onder het rad te leggen met enkel het uiteinde tegen de tanden aan. Bij het opwinden van het horloge klikken de tanden over het veertje. Door de spanning van de opwindveer blokkeert het veertje als de kroon wordt losgelaten. Ook het plaatsen van de seconderad is doordacht gemaakt. Het seconderad (8952), dat eigenlijk een lange tap met een rondseltje is, wordt door een geschroefde lager (8985) op zijn plaats gehouden. Door het losschroeven van de twee kleine schroefjes kan de seconderad/tap gecontroleerd of vervangen worden. De tandspeling wordt door middel van een klein bronzen frictie veertje opgelost om continu tegen de secondetap aan te drukken. Als dit niet het geval zou zijn dan verspringt de secondewijzer onregelmatig en niet als een vloeiende beweging.


Caliber 89 in rosé gouden IWC

Door zijn lange dienst van staat zijn er door de jaren heen veel modellen om dit uurwerk heen gemaakt. Het is daarom ook niet gek dat wij van Amsterdam Watch Company zeer regelmatig IWC horloges met dit legendarische uurwerk te koop aanbieden. Niet altijd staat het exacte productie jaar aangegeven op de website of op het kaartje in de winkel. Ook al zijn we in het bezit van nauwkeurige uurwerklijsten om het jaar op te zoeken, wij wachten vaak op het door ons aangevraagde uittreksel van het IWC archief in Schaffhausen. Alleen dan kunnen we u de juiste informatie geven zoals u dat van ons gewend bent.