woensdag 31 maart 2010

Rolex @ Basel 2010

De laatste jaren is een opvallende trend gaande: alhoewel ze zelden écht verrassend blijken, zijn het toch de nieuwe Rolex-modellen waar de liefhebbers reikhalzend naar uitkijken.

Dit jaar was het de beurt aan de Explorer I en de stalen Submariner. Voor de Sub volgde Rolex de weg die het merk had ingezet met de GMT-Master II: eerst goud, het jaar daarop 'Rolesor' (staal/goud in Rolex-jargon) en als kers in de appelmoes de stalen versie het jaar dáárna. Echt spannend was het dus niet, ware het niet dat er een opvallend groene versie tussen stond!Beide versies maken nu gebruik van de keramische inleg zoals we hem al kenden van de GMT-Master II. De groene uitvoering, als vervanger van de 16610LV, heeft nu ook een groene wijzerplaat met een licht sunburst-effect. Het is een opvallend horloge, maar 'in real life' volgens ons beter dan op de foto's. Een ander punt stemde ons zeer vrolijk: de middelste schakels van de Oysterband zijn geborsteld! Bij de GMT en de Milgauss waren deze gepolijst, voor de Sub heeft men gelukkig gekozen voor het stoerdere en meer praktische borstelwerk. Hulde!

Dan de volgende: de Explorer I. Jarenlang was dit zo'n beetje het onondekte pareltje in de Rolex-catalogus. Een subtiel horloge wat desondanks erg stoer oogt. Rolex vond het tijd om de Explorer weer eens in het zonnetje te zetten en een geheel nieuw model was het gevolg:De kast is hier vergroot tot een redelijke 39mm. Opvallend is de terugkeer van de matte wijzerplaat, een feature waar de vintage-modellen om bekend staan en wat we eerder terugzagen op de Milgauss. Zeker in combinatie met -gelukkig ook hier- de geheel geborstelde band geeft dit een stoere look, met hints naar het verleden. Twijfelachtiger is volgens ons het gebrek aan lichtgevende materie in de cijfers. Hopelijk is dit een kwestie van wennen..

Vergeten door velen, maar wel een vermelding waard zijn de nieuwe wijzerplaten voor de gouden en Rolesor-modellen: de stenen zijn terug! Het zal niet ieders smaak zijn, maar ook dit is 100% Rolex. Kijk en geniet (of huiver?):