zaterdag 13 maart 2010

Rolex Sportmodellen

Kortgeleden (edit; inmiddels wat langer) hebben wij meerdere schitterende stalen sport-Rolexen aan kunnen kopen, waaronder een rode 1680 en een 1675 met doos en papieren. Een mooiere aanleiding voor een stukje geschiedenis is haast ondenkbaar . Leest u mee voor een kort verhaal over het onstaan van deze sportieve en robuuste klassiekers:



Tegenwoordig kijken we niet meer op van sporthorloges. Voor de meest vreemde sporten en bezigheden is wel een horloge ontworpen, van modelspoorbanen (van het duitse merk Sinn) tot zeilwedstrijden (o.a. Omega). Er was echter een tijd waar zulke specifieke horloges of “tool-watches” niet bestonden, een tijd waarin er enkel “gewoon” een horloge was. Okee, er kon bijvoorbeeld een raster op het horloge gesoldeerd worden zodat het bestand was tegen loopgraaf-oorlogen (trenchwatches), maar verder dan dit soort kleine modificaties op bestaande modellen ging men zelden.



Maar toen kwam Rolex. Dit merk was al lang obsessief bezig met het waterdicht maken van de horlogekast en speelde hier een uitgesproken pioniersrol in. Naarmate de jaren verstreken werden de horloges meer en meer waterdicht, totdat in de jaren 40 de eerste duikhorloges gemaakt werden: Panerai, made by Rolex. Met de lessen die hieruit getrokken werden was Rolex klaar voor wat haar “finest hour” zou blijken: de ontwikkeling van het “tool-watch” concept.



Inmiddels zitten we ergens eind jaren 40, begin jaren 50: bij Rolex werkt een PR-man, Rene-Paul Jeaneret genaamd. Rene-Paul blijkt een actieve vent te zijn, want behalve PR houdt hij zich bezig met vrijwel elk aspect van het bedrijf Rolex. Buiten dat is hij fervent sporter , waarbij skiën en zeilen tot zijn favoriete sporten behoorden.

Een van de dingen waar Jeaneret zich bij Rolex fanatiek mee bezig houdt is het ontwikkelen van nieuwe modellen. Geïnspireerd door de vele sporten die hij beoefende komt hij op het idee om specifieke modellen voor specifieke doelen te ontwikkelen. Op de beurs van 1953 werden de eerste modellen aan het publiek getoond: De Explorer voor sporters, de Turn-O-Graph voor zakenlieden en de Submariner voor duikers. In 1954 werden deze modellen gevolgd door de GMT-master (bedoeld voor piloten) en de Milgauss (wetenschappers), en nog later door de Cosmograph, Sea-Dweller en Explorer II. Het idee van Jeaneret bleek revolutionair en geniaal te zijn: deze modellen hebben inmiddels de klassiekerstatus bereikt en het concept van “tool-watches” is niet meer weg te denken.

Komt u bij ons in de winkel gerust een keer kijken naar die schitterende Submariners, GMT’s en Explorers, en allicht dat de magie van deze legendarische horloges ook op u overspringt!